Tussentijdse Toets

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs. Maar wat houdt de tussentijdse toets precies in en waarom zou je deze afleggen? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over de tussentijdse toets, inclusief tips voor een goede voorbereiding en praktische informatie over kosten en duur.

Wat is een tussentijdse toets?

De tussentijdse toets, ook wel TTT genoemd, is een soort proefexamen dat je kunt afleggen bij het CBR tijdens je rijopleiding. Het is bedoeld als een soort tussentijdse check van je rijvaardigheid en om te kijken of je goed op weg bent naar het echte praktijkexamen. Het is niet verplicht om de tussentijdse toets te doen, maar het heeft wel voordelen.

Wat houdt een tussentijdse toets precies in?

De tussentijdse toets duurt 55 minuten en wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Tijdens de toets worden verschillende onderdelen van het autorijden getest. Zo moeten er bijvoorbeeld bijzondere verrichtingen worden uitgevoerd, zoals fileparkeren, achteruit inparkeren of omkeren. Ook wordt er gekeken naar je algemene rijvaardigheid en hoe veilig en zelfstandig je kunt rijden.

Wat zijn de voordelen van een tussentijdse toets?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het afleggen van een tussentijdse toets. Zo krijg je bijvoorbeeld tips van de examinator over waar je nog aan kunt werken, zodat je beter voorbereid bent op het echte examen. Ook kun je vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen tijdens het examen, als je deze voldoende hebt uitgevoerd tijdens de tussentijdse toets. En tot slot weet je na de tussentijdse toets beter wat je te wachten staat bij het echte examen, waardoor je minder zenuwachtig zult zijn.

Tips voor de tussentijdse toets

Wat kun je verwachten tijdens de tussentijdse toets?

Tijdens de tussentijdse toets kun je verschillende vragen over de auto verwachten, zoals waar bepaalde knoppen zitten en waar je op moet letten bij het tanken van benzine. Ook wordt er van je verwacht dat je de bijzondere verrichtingen goed beheerst en dat je veilig en zelfstandig kunt rijden.

Hoe kun je je voorbereiden voor de tussentijdse toets?

Om je goed voor te bereiden op de tussentijdse toets neem je voldoende rijlessen bij je rijschool zodat je op niveau zit van zelfstandig rijden en verrichtingen uitvoeren. Hoeft nog niet geheel zelfstandig te zijn maar je weet wat er van je wordt verwacht en je kan het zelfstandig uitvoeren. Oefen goed de bijzondere verrichtingen en zorg dat je alles weet over de auto en verkeersregels. 

Wat zijn veelgemaakte fouten tijdens de tussentijdse toets?

Tijdens de tussentijdse toets worden er vaak dezelfde fouten gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld het niet goed beheersen van auto of het niet goed letten op het andere verkeer tijdens de uitvoering van de bijzondere verrichtingen Ook komen er regelmatig fouten voor bij het in- en uitvoegen op snelwegen en is de nadering snelheid bij kruisingen te hoog.

Wat is het verschil tussen een praktijkexamen en een tussentijdse toets?

Het belangrijkste verschil tussen het praktijkexamen en de tussentijdse toets is dat de tussentijdse toets geen examen is is omdat je nog in opleiding bent. Bij het praktijkexamen wordt er verwacht dat je alles goed beheerst en dat je dus in staat bent om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. 

Wanneer kun je de tussentijdse toets afleggen?

Je kunt de tussentijdse toets afleggen als je ongeveer op 2/3 van je rijopleiding bent. Bij je rijschool krijg je hierover meer informatie.

Is de tussentijdse toets verplicht?

Nee, de tussentijdse toets is niet verplicht. Maar het is wel aan te raden om deze af te leggen, omdat je zo beter voorbereid bent op het echte examen.

Vrijstelling bijzondere verrichtingen

Hoe kun je vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen tijdens het examen?

Als je de bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets goed hebt uitgevoerd, krijg hiervoor vrijstelling tijdens je praktijkexamen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst en dat je je dus volledig kunt concentreren op de rij onderdelen van het examen.

Welke bijzondere verrichtingen vallen onder de vrijstelling?

Onder de vrijstelling vallen de bijzondere verrichtingen die ook tijdens de tussentijdse toets worden getoetst, zoals het fileparkeren, achteruit inparkeren en omkeren.

Kosten en duur van de tussentijdse toets

Hoeveel kost de tussentijdse toets?

De kosten van de tussentijdse toets zijn dezelfde als die van het praktijkexamen. Koop je een pakket met toets en examen dan krijg je korting op de prijs van de Toets. 

Hoe lang duurt de tussentijdse toets?

De tussentijdse toets duurt 55 minuten, net als het praktijkexamen.

Praktische informatie over de tussentijdse toets

Wat kun je verwachten van de examinator tijdens de tussentijdse toets?

De examinator van het CBR zal je tijdens de tussentijdse toets begeleiden en beoordelen. Het is belangrijk dat je luistert naar de instructies van de examinator en dat je zo rustig mogelijk blijft. Tijdens en na de toets krijg je feedback van de examinator waarmee je je beter kunt voorbereiden op je praktijkexamen.

Q: Wat is een tussentijdse toets?

A: Een tussentijdse toets, ook wel TTT genoemd, is eigenlijk “voorloop” examen die je kunt afleggen bij het CBR voordat je het echte rijexamen gaat doen. Het is een soort proefexamen en een goede manier om te zien hoe ver je bent met je rijvaardigheid en om te wennen aan de examensituatie.

Q: Wat is het voordeel van een tussentijdse toets?

A: Het afleggen van een tussentijdse toets heeft meerdere voordelen. Je krijgt een goed beeld van je rijvaardigheden en je weet precies wat je nog moet verbeteren voordat je het echte examen gaat doen. Tijdens de toets krijg je ook handige tips van de examinator, zodat je zelfvertrouwen groeit en je met meer zekerheid het examen kan afleggen.

Q: Wat wordt er van je verwacht tijdens de  tussentijdse toets?

A: Tijdens de tussentijdse toets wordt getest of je al voldoende beheersing hebt van de auto en of je de verkeersregels goed beheerst. Ook worden er bijzondere manoeuvres getest, zoals achteruit inparkeren en fileparkeren. Mocht je deze manoeuvres goed uitvoeren, dan kun je hiervoor vrijstelling krijgen bij het echte examen.

Q: Wat is de duur van de tussentijdse toets?

A: De toets duurt ongeveer even lang als het echte examen, namelijk 55 minuten. 

Q: Wat gebeurt er als ik zak voor de tussentijdse toets?

A: Je kan niet zakken voor je tussentijdse toets, hooguit haal je geen vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen. Het is een meet moment waaruit duidelijk wordt hoever je bent. Je weet dan waar je nog aan moet werken om goed beslagen ten ijs te komen op je praktijkexamen. 

Q: Hoe lang is de wachttijd voor de tussentijdse toets?

A: De wachttijd voor de tussentijdse toets verschilt per CBR-locatie. Momenteel is de wachttijd enkele maanden.

Q: Wat gebeurt er als ik de bijzondere verrichtingen goed heb gedaan tijdens de tussentijdse toets?

A: Als je de bijzondere manoeuvres goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets krijg je hiervoor vrijstelling op je praktijkexamen. Dit betekent dat je je volledig kunt richten op de andere onderdelen van het examen.

Q: Hoe weet ik of ik klaar ben voor het echte rijexamen?

A: Tijdens je tussentijdse toets krijg je een goed beeld van je rijvaardigheid en weet je wat je nog moet verbeteren voordat je het echte examen gaat doen. Als je de tussentijdse toets met succes aflegt, betekent dit dat je goed op weg bent naar je rijbewijs. Verder kan je rijinstructeur je adviseren hoeveel lessen je nog nodig hebt voor het echte praktijkexamen.

Q: Krijg ik ook een ogentest tijdens de tussentijdse toets?

A: Ja, tijdens de tussentijdse toets wordt ook een ogentest afgenomen. Hierbij moet je de kentekenplaat van ongeveer 25 meter afstand kunnen lezen. Ook moet je een zogenaamde bordenproef afleggen, hierbij moet je verkeersborden herkennen op ongeveer 35 meter afstand.

GRATIS PROEFLES

Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles

RIJCOACH.COM

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.