praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto

Leestijd: 8 minuten
TABLE OF CONTENTS

  Praktijkexamen auto is de laatste stap voor het behalen van een rijbewijs, je theorie-examen gaat daaraan vooraf. Het rijexamen beoordeelt het vermogen van het individu om veilig en zelfverzekerd auto te rijden in verschillende verkeerssituaties.

  Hieronder vertellen we je alles om je optimaal voor te bereiden op je CBR-praktijkexamen, inclusief wat je op de dag zelf kunt verwachten, wat het examen inhoudt.

  Ben je al aan het lessen of sta je op het punt om te gaan beginnen met je rijlessen dan kunnen de kosten en de wachttijd voor een praktisch examen auto een belangrijke stress factor zijn bij het behalen van je rijbewijs.

  Daarom laten we je hier weten wat je kan verwachten van het CBR-praktijkexamen auto, hoeveel een CBR-praktijkexamen auto kost en wat de gemiddelde wachttijd is voor een CBR-praktijkexamen auto.

  Je mag vanaf je 17de jaar al je rijexamen bij het CBR doen, maar dat kan alleen als je al geslaagd bent voor je theorie. Ook moet je gezond genoeg zijn verklaard om veilig te kunnen rijden.

  Bereid je voor op je auto-examen door je rijlessen serieus te nemen, je huiswerk door te nemen, filmpjes te bekijken op de website van je rijschool en door online praktijkexamens auto te oefenen.

  Zo wordt je rijbewijs halen, makkelijker, leuker en vergroot je je zelfvertrouwen.

  Met online rijexamens oefenen – vergroot je de vertaalslag naar de praktijk.

  Je vergroot je inschattingsvermogen om verkeerssituaties beter in te schatten, omdat je situaties terug kunt kijken en opnieuw kunt oefenen en daarmee vergroot je capaciteit om de juiste beslissingen te nemen.

  Zo til je jezelf naar een hoger niveau en begin je extra goed voorbereid aan je CBR-praktijkexamen!

  Praktijkexamen auto kosten

  Het praktijkexamen auto kosten bestaan voor de helft uit de kosten die het CBR in rekening brengt en voor de andere helft uit de kosten die de rijschool maakt zoals autohuur, brandstofkosten, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringspremies, kosten, instructeur etc.

  Autorijden is niet goedkoop en daarom bieden we verschillende pakketten aan met korting op de kosten van de CBR toets en het CBR-praktijkexamen. En een regulier lesuur kost bij ons maar € 51,-

  Hoe lang duurt praktijk examen auto?

  Het praktijkexamen voor een auto duurt 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder voertuigcontrole, rijden op de openbare weg en bijzondere verrichtingen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en vertrouwen te hebben in je eigen vaardigheden. Door regelmatig te oefenen, de verkeersregels te kennen en gefocust te blijven tijdens het examen, kun je jezelf de beste kans geven om te slagen en je rijbewijs te behalen.

  “Met de nodige voorbereiding en vertrouwen kun je je slaagkansen vergroten. Blijf gefocust en oefen regelmatig om je rijbewijs te behalen!”

  Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2024?

  Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid, maar niet in gevaar brengt en zolang je maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen. Wanneer je echter een grote fout maakt, zoals het veroorzaken van een gevaarlijke situatie, ben je gezakt voor het examen. Deze informatie is afkomstig van de website van het CBR, de instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor het afnemen van rijexamens.

  Praktijkexamen auto aanvragen?

  Je rijschool kun je praktijk examen auto voor je reserveren als je 17 jaar oud bent en jij je theorie-examen hebt gehaald en je gezondheidsverklaring hebt ingevuld en de rijschool hebt gemachtigd op mijn.cbr.nl.

  De kosten van zowel een toets als een praktijkexamen zijn momenteel € 275 tenzij je kiest voor een van onze pakketten. In deze pakketten zit een korting verwerkt op de CBR kosten.

  Wat moet ik meenemen naar het praktijkexamen auto?

  Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen examen doen.

  Het ingevulde formulier Zelfreflectie. Na de examenrit bespreek je je examinator hoe de werkelijkheid en jouw zelfreflectie overeenkomen.

  Tips voor het praktijkexamen

  Voordat je een praktijkexamen aflegt, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg er vooral voor dat je voldoende lessen hebt gehad voordat je mag afrijden.

  Maak er niet te veel werk van, want dat legt alleen maar onnodige druk op jezelf. Wees vertrouwd met alle speciale handelingen zoals schakelen, naderingssnelheid, kruisingen, in-/uitvoegen, plaats op de weg, bijzondere verrichtingen zodat je deze soepel en zelfverzekerd kunt uitvoeren tijdens het examen.

  Het is aanbevolen om niet te luisteren naar tips van anderen, omdat ze je verkeerde informatie kunnen geven en daarom onzeker maken wat kan leiden tot falen in het examen. Probeer in geen geval foutloos te rijden, want fouten maken en herstellen horen bij het leren en bij het afrijden.

  Laat zien dat je zelfverzekerd en besluitvaardig rijdt, je aanpast aan de snelheidslimiet. Dat betekent maximumsnelheid rijden daar waar het kan en aangepast daar waar de omstandigheden een andere snelheid noodzakelijk maken.

  Bovendien is het essentieel om op de dag van het praktijkexamen minstens 15 minuten voor de geplande tijd aanwezig te zijn, zodat je voldoende voorbereidingstijd hebt. Je instructeur zorgt daarvoor door voor je examen een lesuur in te plannen.

  Praktijkexamen CBR

  Om te slagen voor het rijexamen, moet je vlot, veilig en zelfstandig rijden volgens de rijprocedure.

  1: Waarop moet je letten bij het wegrijden 
  Tijdens het wegrijden moet je de auto onder controle hebben. Ook moet je goed om je heen kijken. Knipperlicht gebruiken, zo voorkom je dat je andere weggebruikers hindert. 
   
  2: Waarop moet je letten bij rechte en bochtige weggedeelten 
  Op rechte en bochtige weggedeelten zorg je voor genoeg ruimte voor, achter en naast de auto. Let erop dat je mogelijk gevaar op tijd ziet en hier dus goed op kunt reageren. Houd ook een juiste snelheid aan: vlot waar het kan en rustig waar nodig. 

  3: Waarop moet je letten bij kruispunten 
  Als je op een kruispunt af rijdt, moet je goed vooruit kijken en je snelheid aanpassen aan de situatie. Zorg ervoor dat je de verkeersregels goed toepast en op de juiste manier om je heen kijkt. (Borden, van rechts komen bv) Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent d.m.v. tijdig afremmen, knipperlicht. 

  4: Waarop moet je letten bij het invoegen en uitvoegen 
  Bij het invoegen en uitvoegen is het heel belangrijk dat je om je heen kijkt en vooruit kijkt. Je moet namelijk op het goede moment en met de juiste snelheid in- en uitvoegen. Daarbij mag je niemand hinderen. 

  5: Waarop moet je letten bij inhalen en van rijstrook wisselen 
  Bij het inhalen of wisselen van rijstrook mag je niemand hinderen. Kijk goed en op het juiste moment om je heen om de verkeersregels toe te passen. Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent. 

  6: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten 
  Er zijn verschillende bijzondere weggedeelten, zoals voetgangersoversteekplaatsen en rotondes. Hierbij let je op kijkgedrag en snelheid. Belangrijk is ook voorrang te verlenen en voor laten gaan. 

  7: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten 
  Er zijn diverse bijzondere manoeuvres: de parkeeropdracht, de omkeeropdracht, soms de hellingproef. Je doet er 2, waarvan 1 manoeuvre in ieder geval achteruitrijden is. (Fileparkeren, achteruit in parkeervak) Zorg dat je de manoeuvre op een veilige en logische plaats uitvoert en dat je de auto onder controle hebt. Vergeet je kijkgedrag en knipperlicht niet. Houd rekening met andere weggebruikers. Stop als er verkeer aankomt. 

  De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator.

  Die kijkt of je vlot, veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de bediening en beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. En dat geldt voor alle zeven examenonderdelen hieronder genoemd die je hier in een video kunt bekijken.

  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeelten
  • Kruispunten
  • Invoegen en uitvoegen
  • Inhalen en van rijstrook wisselen
  • Bijzondere weggedeelten
  • Bijzondere verrichtingen
  • De beoordeling door toepassen duidelijke normen

  In de rijprocedure staat het wenselijkste rijgedrag van bestuurders beschreven. Dit sociale en vooral defensieve rijgedrag wil een examinator bij de examenkandidaat zien tijdens het rijexamen. 

  Rijinstructeurs volgen de rijprocedure voor de rijopleiding van hun leerlingen, examinatoren beoordelen volgens de rijprocedure. Examinatoren en rijinstructeurs maken dus gebruik van dezelfde normen.

  De examenuitslag: Na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

  Hoe gaat het faalangstexamen?

  Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je te zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Bekijk hier de video over het Faalangstexamen.

  Het Faalangst examen geeft meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

  Wat is de wachttijd voor het afleggen van een praktijkexamen auto?

  Het kan enige tijd duren voordat je een reservering door je rijschool kunt laten maken voor je praktijkexamen auto. De achterstanden bij het CBR die door Corona zijn ontstaan zijn nog steeds fors en bedragen momenteel zo’n 5 maanden.

  Gelukkig kunnen rijscholen met een groot leerlingenbestand zoals Rijcoach.com examendata van leerlingen onderling wisselen waardoor leerlingen die echt klaar zijn voor het examen eerder kunnen afrijden.

  GRATIS PROEFLES

  Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles

  RIJCOACH.COM

  Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.