praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto is de laatste stap voor het behalen van een rijbewijs, je theorie examen gaat daaraan vooraf. Het rijexamen beoordeelt het vermogen van het individu om veilig en zelfverzekerd auto te rijden in verschillende verkeerssituaties.

Hieronder vertellen wij je alles om je optimaal voor te bereiden op je CBR-praktijkexamen, inclusief wat je op de dag zelf kunt verwachten, wat het examen inhoudt.

Ben je al aan het lessen of sta je op het punt om te gaan beginnen met je rijlessen dan kunnen de kosten en de wachttijd voor een praktisch examen auto een belangrijke stress factor zijn bij het behalen van je rijbewijs.

Daarom laten we je hier weten wat je kan verwachten van het CBR-praktijkexamen auto, hoeveel een CBR-praktijkexamen auto kost en wat de gemiddelde wachttijd is voor een CBR-praktijkexamen auto.

Bekijk hier alle informatie over praktijkexamen auto en CBR

Bereid je voor op je auto-examen door je rijlessen serieus te nemen, je huiswerk door te nemen, filmpjes te bekijken op de website van je rijschool en door online praktijkexamens auto te oefenen.

Zo wordt je rijbewijs halen makkelijker, leuker en vergroot je je zelfvertrouwen.

Met online rijexamens oefenen – onlinerijexamenoefenen– vergroot je de vertaalslag naar de praktijk.

Je vergroot je inschattingsvermogen om verkeersituaties beter in te schatten omdat je situaties terug kunt kijken en opnieuw kunt oefenen en daarmee vergroot je capaciteit om de juiste beslissingen te nemen.

Zo til je jezelf naar een hoger niveau en begin je extra goed voorbereid aan je CBR-praktijkexamen!

Praktijk examen auto kosten

De praktijk examen auto kosten bestaan voor de helft uit de kosten die het CBR in rekening brengt en voor de andere helft uit de kosten die de rijschool maakt zoals autohuur, brandstofkosten, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringspremies, kosten instructeur etc.).

De prijs voor een praktijkexamen is momenteel € 275.

Autorijden is niet goedkoop en daarom bieden we verschillende pakketten aan waarin een korting is verwerkt waardoor de kosten van je praktijkexamen auto meevallen.

In het Talent en Standaard Pakket bijvoorbeeld zit én een CBR Toets én een CBR Praktijkexamen verwerkt waardoor het Praktijkexamen vrijwel niets extra kost.

En een regulier lesuur bij RIJCOACH.COM kost maar € 51,-

Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2023?

Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengt en zolang jij maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen. Wanneer je echter één grote fout maakt, zoals het veroorzaken van een gevaarlijke situatie, ben je gezakt voor het examen. Deze informatie is afkomstig van de website van het CBR, de instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor het afnemen van rijexamens.

Praktijkexamen auto aanvragen?

Je rijschool kan je praktijk examen auto voor je reserveren als je 17 jaar oud bent én jij je theorie-examen hebt gehaald én je gezondheidsverklaring hebt ingevuld én de rijschool hebt gemachtigd op mijn.cbr.nl.

De kosten van je praktijkexamen zijn momenteel €275 tenzij je kiest voor een Pakket waar je Praktijkexamen onderdeel van is. Het is dan een stuk goedkoper.

Wat moet ik meenemen naar het praktijkexamen auto?

Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen examen doen.

Het ingevulde formulier Zelfreflectie. Na de examenrit bespreek je je examinator hoe de werkelijkheid en jouw zelfreflectie overeenkomen.

Tips voor het praktijkexamen

Voordat je een praktijkexamen aflegt, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg er vooral voor dat je voldoende lessen hebt gehad voordat je mag afrijden.

Maak er niet te veel werk van, want dat legt alleen maar onnodige druk op jezelf. Wees vertrouwd met alle speciale handelingen zoals schakelen, naderingssnelheid kruisingen, bijzondere verrichtingen, in-/uitvoegen zodat je deze soepel en zelfverzekerd kunt uitvoeren tijdens het examen.

Het is aanbevolen om niet te luisteren naar tips van anderen, omdat ze je verkeerde informatie kunnen geven die kan leiden tot falen in het examen. Probeer in geen geval foutloos te rijden, want fouten horen bij het leren en bij het afrijden.

Rijd in plaats daarvan zelfverzekerd en besluitvaardig terwijl je gedurende je hele examen je aanpast aan de snelheidslimiet, maximumsnelheid rijden daar waar het kan en aangepast daar waar de omstandigheden een andere snelheid noodzakelijk maken.

Bovendien is het essentieel om op de dag van het praktijkexamen minstens 15 minuten voor de geplande tijd aanwezig te zijn, zodat je voldoende voorbereidingstijd hebt. Je instructeur zorgt daarvoor door voor je examen een lesuur in te plannen.

CBR praktijkexamen

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator.

Die kijkt of je vlot, veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de bediening en beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. En dat geldt voor alle zeven examenonderdelen hieronder genoemd die je hier in een video kunt bekijken.

  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeelten
  • Kruispunten
  • Invoegen en uitvoegen
  • Inhalen en van rijstrook wisselen
  • Bijzondere weggedeelten
  • Bijzondere verrichtingen
  • De beoordeling door toepassen duidelijke normen

Om te slagen voor het rijexamen, moet je vlot, veilig en zelfstandig rijden volgens de rijprocedure.

In de rijprocedure staat het meest wenselijke rijgedrag van bestuurders beschreven. Dit sociale en defensieve rijgedrag wil een examinator bij de examenkandidaat zien tijdens het rijexamen. 

Rijinstructeurs volgen de rijprocedure voor de rijopleiding van hun leerlingen, examinatoren beoordelen volgens de rijprocedure. Examinatoren en rijinstructeurs maken dus gebruik van dezelfde normen.

De examenuitslag: Na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Hoe gaat het faalangstexamen?

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

Wat is de wachttijd voor het afleggen van een praktijkexamen auto?

Het kan enige tijd duren voordat je een reservering door je rijschool kun laten maken voor je praktijkexamen auto. Door Corona zijn er namelijk behoorlijke achterstanden opgelopen die voorlopig nog een behoorlijke invloed hebben op de wachttijden die momenteel zo’n 5 maanden bedraagt.

Gelukkig kunnen rijscholen met een groot leerlingenbestand zoals Rijcoach.com examendata van leerlingen onderling wisselen waardoor leerlingen die echt klaar zijn voor het examen eerder kunnen afrijden.

GRATIS PROEFLES

Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles

LINKS

MEER NIEUWS

RIJCOACH.COM

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.