praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto

Hieronder vertellen we je alles om je optimaal voor te bereiden op je CBR praktijkexamen auto, inclusief wat je op de dag zelf kunt verwachten en wat het examen inhoudt.

Praktijkexamen auto kosten

Het praktijkexamen auto kosten bestaan voor de helft uit de kosten die het CBR in rekening brengt en voor de andere helft uit de kosten die de rijschool maakt zoals autohuur, brandstofkosten, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringspremies, kosten, instructeur etc.

Autorijden is niet goedkoop en daarom bieden we verschillende pakketten aan met korting op de kosten van de CBR toets en het CBR-praktijkexamen.

Hoe lang duurt praktijk examen auto?

Het praktijkexamen voor een auto duurt 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder voertuigcontrole, rijden op de openbare weg en bijzondere verrichtingen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en vertrouwen te hebben in je eigen vaardigheden. Door regelmatig te oefenen, de verkeersregels te kennen en gefocust te blijven tijdens het examen, kun je jezelf de beste kans geven om te slagen en je rijbewijs te behalen.

“Met de nodige voorbereiding en vertrouwen kun je je slaagkansen vergroten. Blijf gefocust en oefen regelmatig om je rijbewijs te behalen!”

Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2024?

Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid, maar niet in gevaar brengt en zolang je maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen. Wanneer je echter een grote fout maakt, zoals het veroorzaken van een gevaarlijke situatie, ben je gezakt voor het examen. Deze informatie is afkomstig van de website van het CBR, de instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor het afnemen van rijexamens.

Praktijkexamen auto aanvragen?

Je rijschool kun je praktijk examen auto voor je reserveren als je 17 jaar oud bent en jij je theorie-examen hebt gehaald en je gezondheidsverklaring hebt ingevuld en de rijschool hebt gemachtigd op mijn.cbr.nl.

Wat moet ik meenemen naar het praktijkexamen auto?

Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen examen doen.

Het ingevulde formulier Zelfreflectie. Na de examenrit bespreek je je examinator hoe de werkelijkheid en jouw zelfreflectie overeenkomen.

Tips voor het praktijkexamen

Zorg er vooral voor dat je voldoende lessen hebt gehad voordat je mag afrijden en dat je niet onder tijdsdruk komt. Zodra je niet meer echt hoeft na te denken bij wat je doet heb je tijd om de beslissingen te nemen die je moet nemen tijdens het rijden. En heb je tijd om een plannetje te maken zodat je altijd de juiste plek om de weg weet in te nemen met voldoende ruimte rondom je auto.

Maak er niet te veel denkwerk van, want dat legt alleen maar onnodige druk op jezelf. Wees vertrouwd met alle speciale handelingen zoals schakelen, naderingsnelheid, kruisingen, in-/uitvoegen, plaats op de weg, bijzondere verrichtingen zodat je deze soepel en zelfverzekerd kunt uitvoeren tijdens het examen. Een beetje stress hoort erbij en zorgt ervoor dat je scherp blijft.

Luister vooral niet naar tips van anderen, ze kunnen je verkeerde informatie geven en maken je daarom onzeker wat zal leiden tot falen in het examen. Foutloos rijden gaat je niet lukken, dat lukt niemand. Heel belangrijk, fouten maken mag zolang je het maar veilig oplost. En fouten maken tijdens je examenrit hoort erbij, net als veilig oplossen van een fout!

Laat zien dat je zelfverzekerd en besluitvaardig rijdt, dat je je aanpast aan de snelheidslimiet. Dat betekent maximumsnelheid rijden daar waar het kan en aangepast daar waar de omstandigheden een andere snelheid noodzakelijk maken.

Bovendien is het essentieel om op de dag van het praktijkexamen minstens 15 minuten voor de geplande tijd aanwezig te zijn, zodat je voldoende voorbereidingstijd hebt. Je instructeur zorgt daarvoor door voor je examen een lesuur in te plannen.

Praktijkexamen CBR

Om te slagen voor het rijexamen, moet je vlot, veilig en zelfstandig rijden volgens de rijprocedure.

1: Waarop moet je letten bij het wegrijden
Tijdens het wegrijden moet je de auto onder controle hebben. Ook moet je goed om je heen kijken. Knipperlicht gebruiken, zo voorkom je dat je andere weggebruikers hindert.

2: Waarop moet je letten bij rechte en bochtige weggedeelten
Op rechte en bochtige weggedeelten zorg je voor genoeg ruimte voor, achter en naast de auto. Let erop dat je mogelijk gevaar op tijd ziet en hier dus goed op kunt reageren. Houd ook een juiste snelheid aan: vlot waar het kan en rustig waar nodig.

3: Waarop moet je letten bij kruispunten
Als je op een kruispunt af rijdt, moet je goed vooruit kijken en je snelheid aanpassen aan de situatie. Zorg ervoor dat je de verkeersregels goed toepast en op de juiste manier om je heen kijkt. (Borden, van rechts komen bv) Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent d.m.v. tijdig afremmen, knipperlicht.

4: Waarop moet je letten bij het invoegen en uitvoegen
Bij het invoegen en uitvoegen is het heel belangrijk dat je om je heen kijkt en vooruit kijkt. Je moet namelijk op het goede moment en met de juiste snelheid in- en uitvoegen. Daarbij mag je niemand hinderen.

5: Waarop moet je letten bij inhalen en van rijstrook wisselen
Bij het inhalen of wisselen van rijstrook mag je niemand hinderen. Kijk goed en op het juiste moment om je heen om de verkeersregels toe te passen. Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent.

6: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten
Er zijn verschillende bijzondere weggedeelten, zoals voetgangersoversteekplaatsen en rotondes. Hierbij let je op kijkgedrag en snelheid. Belangrijk is ook voorrang te verlenen en voor laten gaan.

7: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten
Er zijn diverse bijzondere manoeuvres: de parkeeropdracht, de omkeeropdracht, soms de hellingproef. Je doet er 2, waarvan 1 manoeuvre in ieder geval achteruitrijden is. (Fileparkeren, achteruit in parkeervak) Zorg dat je de manoeuvre op een veilige en logische plaats uitvoert en dat je de auto onder controle hebt. Vergeet je kijkgedrag en knipperlicht niet. Houd rekening met andere weggebruikers. Stop als er verkeer aankomt.

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator.

Die kijkt of je vlot, veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de bediening en beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. En dat geldt voor alle zeven examenonderdelen hieronder genoemd die je hier in een video kunt bekijken.

  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeelten
  • Kruispunten
  • Invoegen en uitvoegen
  • Inhalen en van rijstrook wisselen
  • Bijzondere weggedeelten
  • Bijzondere verrichtingen
  • De beoordeling door toepassen duidelijke normen

In de rijprocedure staat het meest wenselijkste rijgedrag van bestuurders beschreven. Dit sociale en vooral defensieve rijgedrag wil een examinator bij de examenkandidaat zien tijdens het rijexamen.

Je krijgt dus les volgens de rijprocedure en examinatoren beoordelen volgens de rijprocedure. Examinatoren en rijinstructeurs maken dus gebruik van dezelfde normen.

De examenuitslag: Na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Hoe gaat het faalangstexamen?

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je te zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Bekijk hier de video over het Faalangstexamen.

Het Faalangst examen geeft meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

Wat is de wachttijd voor het afleggen van een praktijkexamen auto?

De achterstanden bij het CBR die door Corona zijn ontstaan zijn nog steeds fors en bedragen momenteel zo’n 6 maanden.

Gelukkig kunnen rijscholen met een groot leerlingenbestand zoals Rijcoach.com examendata van leerlingen beperkt onderling wisselen waardoor leerlingen die echt klaar zijn voor het examen eerder kunnen afrijden.

Gratis proefles

Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles.

Meer nieuws

Je flexibele route naar jouw rijbewijs

Je flexibele route naar jouw rijbewijs

Rijlessen moeten praktisch en efficiënt zijn, maar ook op jouw wensen aansluiten. Bij Rijcoach.com geloven we in rijlessen op maat, waarbij je de vrijheid hebt om te leren op een manier die het beste bij jou past. Of je nu net begint, al ervaring hebt of na een pauze...

Hoe lang is theorie geldig?

Hoe lang is theorie geldig?

Je kennis van de theorie vormt de basis voor je praktische rijopleiding en je toekomstige prestaties achter het stuur van een auto. Het succesvol afronden van je theorie-examen is een persoonlijke triomf, het brengt je een belangrijke stap dichter bij je einddoel: het...

Automaat rijbewijs

Automaat rijbewijs

Een automaat rijbewijs is een rijbewijs waarin staat aangegeven dat je alleen in een auto met een automatische versnellingsbak mag rijden. Dit type rijbewijs verschilt van een ‘regulier autorijbewijs’, bekend als rijbewijs B, waarin je zowel met een handgeschakelde...

2toDrive

2toDrive

Het biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach auto te rijden. Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het nemen van rijlessen. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om praktijkexamen te doen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mogen ze tot hun 18e...

Tussentijdse Toets

Tussentijdse Toets

In dit artikel leggen we je uit waarom een Toets voor je Praktijkexamen zinvol is en wat je kan verwachten van de Toets. Samengevat komt het erop neer dat de Tussentijdse Toets de beste voorbereiding is op je praktijkexamen. De toets ziet er namelijk net zo uit als je...

Opfriscursus autorijden

Opfriscursus autorijden

Een opfriscursus autorijden is handig door de nieuwe regels en veranderende omstandigheden? Zorg dat je bijblijft voor meer controle en veiligheid onderweg! Voor iedereen zou het rijden van een auto een plezier moeten zijn. Sommige mensen voelen zich helaas onzeker in...

Faalangst rijexamen

Faalangst rijexamen

Faalangst rijexamen is een speciaal type rijexamen dat door het CBR wordt aangeboden aan mensen die moeite hebben met het behalen van hun reguliere rijexamen. Het is ontworpen om mensen te helpen hun faalangst te overwinnen, waardoor ze een betere kans van slagen...

Theorie examen Haarlem

Theorie examen Haarlem

Navigeren in de wereld van verkeersborden, verkeersregels en -voorschriften en veilige rijtechnieken kan overweldigend aanvoelen bij de start van je rijlessen. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met leren voor je theorie examen. Wij vertellen je...

Meer nieuws

Je flexibele route naar jouw rijbewijs

Je flexibele route naar jouw rijbewijs

Rijlessen moeten praktisch en efficiënt zijn, maar ook op jouw wensen aansluiten. Bij Rijcoach.com geloven we in rijlessen op maat, waarbij je de vrijheid hebt om te leren op een manier die het beste bij jou past. Of je nu net begint, al ervaring hebt of na een pauze...

Lees meer
Hoe lang is theorie geldig?

Hoe lang is theorie geldig?

Je kennis van de theorie vormt de basis voor je praktische rijopleiding en je toekomstige prestaties achter het stuur van een auto. Het succesvol afronden van je theorie-examen is een persoonlijke triomf, het brengt je een belangrijke stap dichter bij je einddoel: het...

Lees meer
Automaat rijbewijs

Automaat rijbewijs

Een automaat rijbewijs is een rijbewijs waarin staat aangegeven dat je alleen in een auto met een automatische versnellingsbak mag rijden. Dit type rijbewijs verschilt van een ‘regulier autorijbewijs’, bekend als rijbewijs B, waarin je zowel met een handgeschakelde...

Lees meer
2toDrive

2toDrive

Het biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach auto te rijden. Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het nemen van rijlessen. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om praktijkexamen te doen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mogen ze tot hun 18e...

Lees meer
Tussentijdse Toets

Tussentijdse Toets

In dit artikel leggen we je uit waarom een Toets voor je Praktijkexamen zinvol is en wat je kan verwachten van de Toets. Samengevat komt het erop neer dat de Tussentijdse Toets de beste voorbereiding is op je praktijkexamen. De toets ziet er namelijk net zo uit als je...

Lees meer
Opfriscursus autorijden

Opfriscursus autorijden

Een opfriscursus autorijden is handig door de nieuwe regels en veranderende omstandigheden? Zorg dat je bijblijft voor meer controle en veiligheid onderweg! Voor iedereen zou het rijden van een auto een plezier moeten zijn. Sommige mensen voelen zich helaas onzeker in...

Lees meer

Rijcoach.com

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 123 recensies
×
js_loader