RIJSCHOOL MACHTIGEN

Ga naar mijn.cbr.nl om je gezondheidsverklaring aan te vragen, je theorie examen in te plannen en om je rijschool te machtigen voor de aanvraag van je praktijkexamen.

STAP 1: AANVRAGEN VAN JE GEZONDHEIDSVERKLARING 

Zonder gezondheidsverklaring kan er geen praktijkexamen gereserveerd worden. Deze vraag je aan op mijn.cbr.nl onder de tab “Gezondheidsverklaring”.

 
Theorie-examens auto

STAP 2: RESERVEREN VAN JE THEORIE EXAMEN

Zonder geldig theorie certificaat mag je geen toets en ook geen examen rijden. Je theorie examen reserveer je ook op mijn.cbr.nl onder de tab “theorie examen”

 
rijschool-machtigen-digid

STAP 3: MACHTIGEN VAN DE RIJSCHOOL

Om je Toets en Examen te reserveren dien je je rijschool te machtigen. Kies de tab “Machtiging” en vul het rijschool nummer in. Ons rijschoolnummer is 5420U4

 

CBR rijschool machtigen

Het machtigen van je rijschool is een cruciale stap in het proces van het behalen van je rijbewijs in Nederland. De Centrale Organisatie voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vereist dat je jouw rijschool machtigt voordat ze je rijexamen kunnen reserveren. Dit proces geeft je rijschool de toestemming om namens jou afspraken te maken en wijzigingen aan te brengen in jouw examenaanvraag.

Om je rijschool te machtigen, moet je het CBR-rijschoolnummer van je rijschool hebben. Dit nummer wordt ook wel een registratienummer genoemd en wordt door je rijschool aan je verstrekt. Het machtigen kost je niets en kan online worden gedaan op de officiële website van het CBR. Na het invullen van je persoonlijke gegevens en het rijschoolnummer, ontvangen zowel jij als je rijschool een bevestiging van de machtiging per e-mail. Let op, je kunt maar één rijschool tegelijk machtigen.

Het proces van het machtigen van je rijschool is ontworpen om ervoor te zorgen dat alle communicatie met betrekking tot je rijexamen via je rijschool verloopt, zodat eventuele vragen of problemen snel en efficiënt kunnen worden aangepakt. Het is dus van groot belang voor je rijopleiding en succesvol afleggen van je rijexamen. F.A.Q.

Waarom moet ik mijn rijschool machtigen?

Zodat jouw rijschool je gegevens kan vinden in het CBR-planningsysteem en aan jouw gegevens een toets of praktijkexamen kan koppelen.

Waarom moet ik zelf mijn Theorie-examen reserveren?

Dat hoeft niet, maar is wel makkelijker (het gaat om jouw agenda) om zelf je theorie-examen te reserveren op mijn.cbr.nl  

Hieronder een paar tips voor leren theorie:

 • Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de examenvragen.
 • Oefen zoveel mogelijk examens zodat je weet wat je kunt verwachten. Dit zal je helpen om kalm te blijven en je te concentreren op je taak.
 • Bestudeer de vragen die je fout hebt beantwoord totdat je begrijpt wat je fout hebt gedaan. Oefen daarna weer een paar examens en ga daar zo lang mee door tot je geen fouten meer maakt.


Voor vragen over je theorie-examen en/of je gezondheidsverklaring kun je bellen naar het centrale nummer van het CBR:
088 227 7700

Kan ik meerdere rijscholen machtigen?

Nee, je kunt niet meerdere rijscholen machtigen.

Wat kan ik verwachten op het CBR-rijexamen?

Zowel de Toets als het rijexamen duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig, voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je vlot, veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Je wordt getoetst op 7 examenonderdelen. Welke onderdelen dat zijn kun je bekijken door hier te klikken.

Faalangst examen

Weet je van jezelf dat je extra nerveus bent op examens dan weet je dat zakken of slagen niet aan je kunnen ligt. Je kunt het, maar door onzekerheid maak je wellicht sneller een fout. Het is goed om te weten dat je niet beoordeelt, wordt op 1 fout, het gaat om de volledige rit, dus weet je je te herstellen dan slaag je, ondanks een fout, alsnog. Loopt het dus even niet lekker tijdens je examen dan is het fijn als je even een time-out mag nemen om jezelf weer op te laden, de fout te overdenken en na de herstart te laten zien dat je het kan. Als dat meespeelt tijdens examens dan is het Faalangstexamen voor jou een goede keus. Wil je meer weten over dit examen vraag dan je Rijcoach om meer informatie.

Autorijden is voorbereiden

Goed voorbereiden begint bij jezelf. Voor je theorie geldt: maak huiswerk en oefenexamens, volg eventueel theorie les en kijk filmpjes.
Voor je praktijk geldt: Wij leren je voorbereiden! Dat begint met huiswerk en vervolgens de praktijk. Zonder voorbereiden ben je nergens met autorijden.

Hier zijn een paar tips om je te helpen.

 • Zorg ervoor dat je je rijlessen serieus neemt en doe je huiswerk.
 • Bekijk de “zo gaat je theorie-examen” video op de website van je rijschool.
 • Oefen zoveel mogelijk online rijexamens
 • Kijk naar de filmpjes op onze website over “hoe gaat het praktijkexamen
 • Zorg ervoor dat je de regels van de weg kent.
 • Na ongeveer 2/3 van je rijopleiding is het zinvol om je Tussentijdse Toets te rijden bij het CBR.

Niet tevreden met je rijschool?

Maak het bespreekbaar met je instructeur. Kom je er niet uit neem dan contact op RIJCOACH.COM!

CBR Haarlem

cbr haarlem

Professor Eijkmanlaan 2  –  4
2035 XB Haarlem

RIJCOACH.COM

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.

Tussentijdse Toets

De toets duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Bij de Toets let de examinator op precies dezelfde zeven examenonderdelen als waar hij op gaat letten tijdens je praktijkexamen. Welke onderdelen dat zijn kun je bekijken door hier te klikken.

Het laatste deel van je rijopleiding op weg naar je rijbewijs

Zorg ervoor dat je je rijlessen serieus blijft nemen tot en met je laatste rijles. Doe je huiswerk, bekijk de video’s over het praktijkexamen en over de meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen op de website van je rijschool en oefen zoveel mogelijk online-rijexamens.

En zorg er ook voor dat je de taal van de weg van binnen en buiten kent. Hoe meer je de verkeersregels kent en weet te interpreteren, hoe kleiner de kans dat je een fout maakt tijdens je examen.

De basis van faalangst is dus gelegd voor het 7e leerjaar. Helaas kan het ook voorkomen dat er door een trauma, zoals seksuele intimidatie, mishandeling etc faalangstige klachten ontstaan. De problematiek is dan een onderdeel van een complex patroon. In eerste instantie verdient trauma verwerking dan de voorkeur.

Praktijkexamen

Je bent klaar om je rijexamen te doen. Succes!

Tips om te slagen voor het praktijkexamen

Er is geen toverstafje dat ervoor kan zorgen dat je met vlag en wimpel slaagt voor je rijexamen, maar als je goed voorbereid bent, vergroot dat zeker je kansen. Hier volgen nog enkele tips om je voor te bereiden op je praktijkexamen:

 1. Zorg ervoor dat je je lessen serieus neemt en dat je zo vaak mogelijk oefent. Hoe meer tijd je achter het stuur doorbrengt, hoe beter.
 2. Doe je huiswerk en bekijk de video’s op de website van je rijschool. Dit geeft je een goed overzicht van wat je kunt verwachten op de dag van je examen.

3. Oefen online rijexamens zodat je weet wat je in het echt kunt verwachten. Hoe vertrouwder je bent met je examen straks, hoe makkelijker het zal zijn om je examen te rijden

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden op het rijexamen

Het is belangrijk om bewust te zijn van de veelvoorkomende fouten die je moet vermijden op het rijexamen. Kijk daarvoor naar de video’s op https://rijcoach.com/praktijk

Blijf ten alle tijden alert en attent tijdens het rijden, laat zien dat je goed om je heen kijkt, ver vooruitkijkt en in staat bent plannen te maken die je vooruithelpen in het verkeer. Gebruik je spiegels op de juiste manier en als je de opgegeven route niet meer weet vraag er dan gewoon naar.  Het is een rijexamen, geen onthoudt de route examen. Vergeet niet dat hoe meer rijlessen je neemt, hoe beter je voorbereid bent op elke situatie die kan voorkomen tijdens het examen, zoals bijvoorbeeld verkeersdrukte of plotselinge weersveranderingen.

Ten slotte, blijf kalm en zelfverzekerd tijdens het examen. Vergeet niet dat je je goed hebt voorbereid en dat je klaar bent om te slagen. Veel succes!

 Onze tip!

Tijdens je praktijkexamen kan de examinator je vragen om iets te doen wat je nog niet eerder hebt geoefend, dus het is belangrijk om flexibel en open van geest te zijn. Denk in oplossingen, niet in problemen! Met een goede voorbereiding en uiteraard ook wat geluk is je rijbewijs halen helemaal niet zo moeilijk meer!

Waarom heb ik toestemming nodig van mijn rijschool?

Je hebt geen toestemming nodig maar het is bovenal netjes om met je huidige rijschool te bespreken waarom je wilt stoppen bij je rijschool en waarom je naar een andere rijschool wilt.

Theorie-cursus

In de leerlingapp van je rijschool RIJCOACH.COM vind je de volledige, up-to-date theorie cursus die jij nodig hebt om te slagen voor je theorie. Lees eerst alle hoofdstukken door en maak daarna de oefenexamens. Volg eventueel een 1-dags cursus, doe je huiswerk, kijk filmpjes en maak zoveel mogelijk theorie-examens: zo wordt je theorie halen makkelijker!

Rijbewijs kwijt of ingetrokken?

Als je de pech hebt dat je rijbewijs is ingetrokken, zijn er een paar stappen die je moet nemen om het terug te krijgen. De eerste is contact opnemen met het CBR en een administratieve hoorzitting aanvragen. Je zult bewijs moeten leveren welke uw zaak ondersteunt en zult het CBR moeten overtuigen dat je het waard bent om uw rijbewijs terug te krijgen.

Als je geen succes hebt bij de administratieve hoorzitting, kun je een rechterlijke toetsing aanvragen. Dit vindt plaats bij een Nederlandse rechtbank, en ook hier moet je bewijs leveren dat je zaak ondersteunt. Als de rechtbank in je voordeel beslist, wordt je rijbewijs hersteld.

Autorisatieprocedure rijschool

Je autorijschool betaalt jaarlijks een contributie aan het CBR is daarmee geautoriseerd om examens aan te vragen voor leerlingen. Leerlingen dienen zich in te schrijven op mijn.cbr.nl als ze een examen willen doen welke afgenomen wordt door het CBR (bijv, auto, motor, vrachtwagen, brommer etc).

Dan doen ze door de code voor het juiste examen aan te vinken en door het rijschool nummer in te vullen. Na inschrijving zijn de leerling gegevens bekend in het CBR systeem en kan de rijschool op de naam van de leerling een examen aanvragen.

Ervaringen

Reviews over Autorijschool RIJCOACH

rijcoach blije leerling