In dit artikel leggen we je uit waarom een Toets voor je Praktijkexamen zinvol is en wat je kan verwachten van de Toets.
Samengevat komt het erop neer dat de Tussentijdse Toets de beste voorbereiding is op je praktijkexamen. De toets ziet er namelijk net zo uit als je praktijkexamen met dien verstande dat je niet kan zakken of slagen maar wel vrijstellingen kan verdienen. Je bent dus al een keer bij het CBR geweest, je hebt al een keer met een vreeemde naast je gereden en je kent de ins en outs van hoe een examen eruitziet. Dat werkt stress verlagend en verhoogt je kansen op slagen in 1 x. Wij van RIJCOACH zeggen dus doen vandaar dat onze Lespakketten altijd inclusief Toets zijn.
Hieronder staan de meest gestelde vragen voor jou op een rijtje.
FAQ
Wat is een tussentijdse toets en hoe lang duurt zo’n toets?
De toets is een proefexamen bij het CBR ter voor bereiding op je praktijkexamen en duurt 55 minuten.
Wat zijn de voordelen van een tussentijdse toets?
Je krijgt feedback over je niveau van rijden en je kunt vrijstellingen krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je examen. Na de toets weet je wat je te wachten staat bij het echte examen waardoor je minder zenuwachtig zult zijn.
Wat is het verschil tussen toets en praktijkexamen?
Het belangrijkste verschil is dat de toets geen examen is. Je leert om te gaan met de factor stress en je ervaart hoever je bent.
Wat wordt er getest tijdens de toets?
Je algemene rijvaardigheid, mate van zelfstandig rijden, navigeren en je bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren, achteruit inparkeren of omkeren. Kortom, hoever ben je met vlot, veilig en zelfstandig autorijden.
Wat wordt er van je verwacht tijdens de tussentijdse toets?
Dat je vragen over de auto kan beantwoorden zoals waar bepaalde knoppen zitten, welke vloeistoffen er onder de motorkap aan te wijzen zijn, je moet iets kunnen vertellen over banden en verkeersveiligheid dan wel vragen over ADAS-systemen (cruise control, lane assist, sensoren) in en op de auto. Tijdens de rit worden je bijzondere verrichtingen getetst en na afloop krijg je feedback over het niveau van je rijbvaardigheid op dat moment.
Wat kun je verwachten van de examinator tijdens de tussentijdse toets?
In principe verloopt de toets net als een examen echter hij zal je begeleiden net als tijdens een rijles indien dat nodig is. Na afloop geeft hij je feedback over je huidige rijvaardigheid zodat je hoort van een ander waar je nog aan moet werken.
Wanneer kun je de tussentijdse toets afleggen?
Zodra je op ongeveer op 2/3 van je rijopleiding bent.
Is de tussentijdse toets verplicht?
Nee, maar het is wel aan te raden. Het is namelijk de beste voorbereiding op je echte examen. Je weet wat je kan verwachten!
Wat zijn de belangrijkste tips voor de tussentijdse toets?
Neem voldoende rijlessen zodat je goed op niveau zit. Je hoeft nog niet geheel zelfstandig te rijden maar je zit er wel dicht tegenaan. Oefen goed de bijzondere verrichtingen en zorg dat je alles weet over de auto en de verkeersregels.
Wat zijn veelgemaakte fouten tijdens de tussentijdse toets?
Vaak veroorzaakt door stress neemt het kijkgedrag tijdens de uitvoering van de bijzondere verrichtingen wat af. Ook zie je vaak dat de snelheid bij het in- en uitvoegen op snelwegen niet goed aangepast wordt en dat de snelheid bij het naderen van kruisingen soms wat te hoog is.
Wat wordt er van je verwacht tijdens de tussentijdse toets?
Er wordt getest of je al voldoende beheersing hebt van de de auto en of je de verkeersregels goed toepast en er worden bijzondere verrichtingen getest zoals achteruit in file inparkeren of keren door middel steken. Voer je die goed uit dan heb je vrijstelling verdiend.
Kan ik zakken voor de tussentijdse toets?
Nee, het is een toets waarin je vrijstelling kan behalen voor je bijzondere verrichtingen. De toets is een meet moment. Je weet dan waar je nog aan moet werken om goed beslagen ten ijs te komen op je praktijkexamen.
Hoe lang is de wachttijd voor de tussentijdse toets?
De wachttijd voor de tussentijdse toets verschilt per CBR-locatie. Momenteel is de wachttijd enkele maanden.
Hoe weet ik of ik klaar ben voor het echte rijexamen?
De tussentijdse toets geeft je een goed beeld van je rijvaardigheid op dat moment en ervaar je zelf wat je nog moet verbeteren voordat je gaat afrijden. De tussentijdse toets zal stress verlagend werken omdat je weet wat je tijdens je examen kan verwachten.
Krijg ik ook een ogentest voor de tussentijdse toets?
Ja, je moet een kentekenplaat op ongeveer 25 meter afstand kunnen lezen.