Faalangst rijexamen

"autorijden is voorbereiden”

Inhoudsopgave

Faalangst rijexamen is een speciaal type rijexamen dat door de CBR Haarlem wordt aangeboden aan mensen die moeite hebben met het behalen van hun reguliere rijexamen. Het is ontworpen om mensen te helpen hun faalangst te overwinnen, waardoor ze een betere kans van slagen hebben. Het slagingspercentage van deze test is hoger in vergelijking met reguliere examens, dus het is het overwegen waard als je moeite hebt met de reguliere examens.

Wat is een faalangst rijexamen?

Dit type examen bestaat uit twee afzonderlijke delen: een individueel adviesgesprek en een praktische rijbeoordeling. Tijdens het adviesgesprek bespreekt de instructeur je zorgen en helpt hij je nieuwe strategieën te ontwikkelen om er tijdens het examen mee om te gaan. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. En dat geldt voor alle zeven examenonderdelen die je hier kunt bekijken.

Het aanvragen van een faalangst rijexamen kan alleen online via je rijschool. De kosten voor het afleggen van een faalangst rijexamen zijn in 2023 €335. Gemiddeld duurt het ongeveer 1 uur en 20 minuten om dit type examen af te leggen, inclusief het individuele adviesgesprek en het praktijkgedeelte.

CBR faalangstexamen

Als je bang bent dat je angst je ervan weerhoudt om het reguliere rijexamen succesvol af te leggen, dan kun je kiezen voor een speciaal cbr faalangstexamen. Bij rijschool Rijcoach.com bieden we dit examen aan om je te helpen vertrouwen te krijgen en met vlag en wimpel te slagen. Dit examen duurt 80 minuten en gedurende deze tijd ben je 35 minuten onderweg. Op deze pagina geven we alle informatie over het CBR faalangst rijexamen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Faalangst rijexamen slagingspercentage

Het is geen geheim dat de angst om te falen veel angst en stress kan veroorzaken, vooral in situaties met hoge druk zoals het afleggen van een rijexamen. Deze angst kan een negatief effect hebben op het slagingspercentage, omdat het mensen ervan kan weerhouden optimaal te presteren.

In sommige gevallen kunnen angstige mensen zich niet op de taak concentreren of worden ze overweldigd door zorgen en twijfel. Daardoor kunnen ze kostbare fouten maken die ertoe leiden dat ze niet slagen voor hun rijexamen. 

Bovendien, als iemand meerdere keren zakt voor zijn examen door faalangst, kan dit het algemene slagingspercentage voor dat gebied verlagen. Om dit probleem te helpen bestrijden, is het belangrijk dat toekomstige bestuurders maatregelen nemen om hun angst te beheersen en zich adequaat op hun examen voor te bereiden.

Dit omvat het zich vertrouwd maken met de relevante regels en voorschriften en het vooraf oefenen van veelvoorkomende scenario’s. Dit kan het stressniveau helpen verlagen en mensen de beste kans geven om op tijd te slagen voor hun rijexamen.

RIJLES WAARDERING

Oud leerlingen waarderen ons met een uitstekend cijfer. Lees meer op Rijschoolscore.

RIJLES GEBIED

Rijles in Heemstede, Haarlem, Bloemendaal en omliggende dorpen en Amsterdam

RIJ-OPLEIDING

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.

RIJLES AANTAL

Bijna altijd een gokje maar ga uit van een gemiddelde van 36.

Wat zijn de oorzaken van faalangst?

Faalangst ontstaat vaak door onverwerkte emoties uit de jeugd. Elk gedrag wat je nu hebt heeft natuurlijk een basis. Aangetoond is dat je je beslissingen die je nu neemt baseert op je ervaringen die je gehad hebt tot je 7e levensjaar. In deze jaren vorm je bij wijze van spreken de fundering van je toekomstige beslissingen.

De basis van faalangst is dus gelegd voor het 7e leerjaar. Helaas kan het ook voorkomen dat er door een trauma, zoals seksuele intimidatie, mishandeling etc faalangstige klachten ontstaan. De problematiek is dan een onderdeel van een complex patroon. In eerste instantie verdient trauma verwerking dan de voorkeur.

Wat is het verschil tussen een regulier examen en een faalangstexamen?

Een faalangstexamen duurt 80 minuten, dat is bijna een half uur langer dan het normale praktijkexamen. Je examinator die het examen zal afnemen, is speciaal opgeleid om mensen met faalangst te begeleiden. De examinator is beter in staat om je op je gemak te stellen en hier is ook meer tijd voor.

Een ander belangrijk verschil is de mogelijkheid tot het aanvragen van een time-out tijdens het faalangstexamen. Mocht je op een bepaald moment té nerveus worden, dan kun je tijdens een time-out weer even tot rust komen. Ook op het moment dat de examinator denkt dat je een pauze kunt gebruiken, kan hij het examen tijdelijk onderbreken.

Het faalangstexamen is niet makkelijker dan het normale rijexamen. De eisen zijn niet anders en de beoordeling zal dan ook op dezelfde manier plaatsvinden.

Faalangst examen CBR

Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator.

Wat is een faalangst rijexamen?

Een faalangst examen is eigenlijk een regulier examen maar dan met een examinator die opgeleid is om mensen met faalangst te begeleiden. Het extra tijdens het examen is de tijd die vooraf wordt ingevuld door een gesprek om je meer op je gemak te stellen en tijdens je examen mag je om een time-out vragen als het even tegenzit.

Faalangst tips

1.      Praat over je angst en schaamte

2.      Gewoon DOEN!

3.      Focus je op aspecten waar je controle over hebt

4.      Bedenk wat het allerergste is wat je kan gebeuren

5.      Analyseer álle mogelijke uitkomsten

6.      Zorg voor een back-up plan

7.      Visualiseer de geenste  uitkomst

8.      Breek het geheel op in kleine, haalbare doelen

9.      Gebruik positieve affirmaties

10.     Vier je successen

bron: piekerpoli

Waarom kiezen voor het faalangst rijexamen?

Ben je bang voor het rijexamen? Maak je geen zorgen, met de juiste begeleiding en ondersteuning kun je slagen voor je theorie- en praktijkexamen. Tijdens je rit kun je zenuwachtig zijn, maar met de hulp van een betrouwbare rijschool kun je de eventuele faalangst overwinnen.
 
Faalangst is een reëel probleem voor veel mensen die proberen hun rijbewijs te halen. Het is belangrijk om te onthouden dat tijdens dit faalangstexamen het oké is om een pauze te nemen als dat nodig is. De examinator of jijzelf kunnen beslissen wanneer een pauze het beste is. Dit maakt een groot verschil in het succes van het examen. Ook al is het belangrijk om te weten dat dit faalangstexamen langer duurt dan gewone examens, je hebt toch in totaal 1 uur en 20 minuten om alle onderdelen af te werken. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit.
 
Daarnaast zijn er bepaalde ontspanningsoefeningen die men kan doen om het klamme gevoel van rijexamenangst te helpen verminderen. Deze oefeningen helpen de zenuwen te kalmeren en de spanning te verminderen, zodat men beter kan presteren tijdens het rijden. Dit duurt in totaal maar een paar minuten, maar het zal een groot verschil maken als het gaat om het wegnemen van extreem nerveuze gevoelens die iemand kan hebben over het slagen voor zijn examen.

Faalangstrijexamen aanvragen

Om het Faalangst rijexamen aan te vragen dient de leerling dezelfde weg te volgen als het aanvragen van een regulier examen. Dat betekent dat de leerling de rijschgool dient te machtigen op mijn.cbr.nl zodat de rijschool de kandidaat kan vinden in het CBR systeem.

Meld je aan bij onze Rijschool Haarlem

Faalangst rijexamen wachttijd

Het kan enige tijd duren voordat je een reservering door je rijschool kun laten maken voor je praktijkexamen auto. Door Corona zijn er namelijk behoorlijke achterstanden opgelopen die voorlopig nog een behoorlijke invloed hebben op de wachttijden die momenteel zo’n 4 maanden bedraagt. 

Gelukkig kunnen rijscholen met een groot leerlingenbestand zoals RIJCOACH.COM examendata van leerlingen onderling wisselen waardoor leerlingen die echt klaar zijn voor het examen eerder kunnen afrijden.

Faalangst rijexamen kosten?

Een faalangst examen kost € 335,00

  • Is faalangst examen duurder?

Ja, het faalangst examen is duurder omdat het meer tijd vergt en omdat het CBR een op Faalangst opgeleide examinator in zet tijdens het examen.

  • Voor wie is het faalangstexamen?

Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor examenkandidaten die niet optimaal kunnen presteren omdat zij gehinderd worden door faalangst.

Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator.

Een belangrijk verschil met een gewoon rijexamen is dat je zelf 1 of meerdere time-outs mag vragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je weer even tot rust komen als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander.

Hoe lang duurt een faalangst rijexamen?

Het faalangst rijexamen duurt in totaal 1 uur en 20 minuten. Gedurende deze tijd wordt 35 minuten gebruikt voor de eigenlijke examenrit zelf. De overige 45 minuten worden besteed aan het nemen van pauzes en rustmomenten. Het is belangrijk dat je precies hetzelfde doet als mensen die het gewone rijexamen afleggen, zoals stoppen voor rode lichten en alle verkeerswetten volgen. Hoewel dit in het begin ontmoedigend kan lijken, is het belangrijk om te onthouden dat het mogelijk is om je faalangst rijexamen te halen als je je van tevoren goed voorbereidt. Zorg ervoor dat je alle regels van tevoren bestudeert en oefen je rijvaardigheid totdat je je zeker genoeg voelt om het examen af te leggen.

Faalangst rijexamen pillen

Veel kalmeringsmiddelen die worden voorgeschreven voor examenstress kun je niet gebruiken voor je rijexamen. Deze middelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je suf wordt. Dit is erg onhandig bij het afrijden waar je reactievermogen erg goed moet zijn. In dit artikel worden een aantal kalmeringsmiddelen genoemd die je wel kunt gebruiken voor je rijexamen.

Elk individu reageert anders op een bepaald medicijn. Het is daarom aan te raden om een dergelijk middel eerst te gebruiken bij een reguliere rijles om te kijken hoe je er op reageert!

Bachbloesem Rescue Remedy

Bachbloesem Rescue Remedy is een homeopathisch middel dat erg rustgevend werkt. Het middel kan je helpen in dagelijkse situaties. Ook bij het afleggen van je rijexamen kun je Bachbloesem Rescue Remedy gebruiken.

Het middel is algemeen verkrijgbaar. Bachbloesem Rescue Remedy kent verschillende applicatievormen zoals druppels, een spray en pastilles. Ook als je in verwachting bent, kun je Bachbloesem Rescue Remedy gebruiken. Toch is het verstandig om eerst een arts te raadplegen.

Metoprolol

Metoprolol is een bètablokker. Het verlaagt de bloeddruk en de hartslag. Metoprolol is verkrijgbaar in de vorm van een gewoon tablet en een retard tablet. Een retard tablet is een tablet met vertraagde afgifte.

Metoprolol is op recept verkrijgbaar. Een mogelijke bijwerking van het middel is dat je vermoeid raakt. Indien je zwanger bent, hoor je eerst te overleggen met je arts.

Passiflora Complex

A. Vogel Passiflora Complex is een homeopathisch geneesmiddel dat voornamelijk wordt aanbevolen bij kortdurende stress-situaties. Het rijexamen valt ook onder deze categorie. Gebruik het middel een halfuur voordat je gaat eten.

Dit middel is algemeen verkrijgbaar. Ook als je zwanger bent, kun je Passiflora Complex gebruiken. Toch kan het geen kwaad om advies te vragen aan je arts. 

Propranolol

Net als Metoprolol is Propranolol een bètablokker die de bloeddruk en hartslag verlaagt. Propranolol kan zowel uit tabletten als uit capsules bestaan. Eén of twee uur voor je rijexamen dien je het middel in te nemen.

 

Propranolol wordt uitsluitend op recept gegeven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn duizeligheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid. Ben je zwanger? Dan kan je het middel alleen in overleg met je arts gebruiken. 

Valeriaan

Valeriaan is een homeopathisch middel dat bij lichte vormen van nervositeit en spanning wordt gebruikt. Een halfuur nadat je het middel hebt ingenomen, zal de werking beginnen.

 

Valeriaan is verkrijgbaar bij bijna alle apotheken en drogisterijen. Of het middel bijwerkingen heeft voor zwangere dames is niet bekend. Het dient daarom aanbeveling om een arts te raadplegen.