2toDrive

2toDrive

Als je op je 17e je praktijkexamen met succes aflegt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn. Dit wordt ook wel de 2toDrive genoemd. De coach moet op een begeleiderspas staan die je altijd bij je moet hebben. Je kunt daarom ook alleen je rijbewijs aanvragen als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd. 

Wat is 2toDrive?

2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach auto te rijden. Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het nemen van rijlessen. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om praktijkexamen te doen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mogen zij tot hun 18e verjaardag autorijden onder begeleiding van een coach. Door de 2toDrive kunnen jongeren dus eerder hun rijbewijs halen en vanaf 18 jaar direct zelfstandig de weg op met goede rijervaring op zak!

Waarom 2toDrive?

De 2toDrive is in Nederland ingevoerd om de verkeersveiligheid te doen vergroten. Doordat jongeren onder begeleiding rijden, zullen ze rijervaring opdoen in het verkeer. Zodra ze 18 jaar zijn, kunnen ze zelfstandig de weg op. De kans op ongelukken zullen dan worden verminderd. Op 1 november 2011 is de 2toDrive ingevoerd, met ingang van 15 maart 2018 is dit in de wet opgenomen. De 2toDrive regel is niet van toepassing in het buitenland. Als 17-jarige mag je alleen in Nederland onder begeleiding rijden.

Wat zijn de ervaringen van 2toDrive?

Sinds de start van 2todrive zijn er heel veel positieve ervaringen hierover. Jonge automobilisten doen alvast veel ervaring op in het verkeer en dit wordt erg serieus genomen door hun ouders. Dit blijkt uit onderzoeken van SWOV.

De coach

Voor mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald kan soms lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. Dit komt met name door gebrek aan ervaring op de weg. Tijdens het rijden is de coach er om jou te helpen in dit soort situaties. Dit gebeurt dan in de vorm van spreken.

Waarom een coach?

Je zult je vast afvragen waarom dit per se nodig is. 2todrive is in Nederland ingevoerd om de veiligheid in het verkeer te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat bij 20% van de ongevallen, jongeren bij betrokken zijn. Door jongeren eerst rijervaring op te laten doen onder begeleiding van een coach, is het de bedoeling dat het aantal ongelukken met jongeren wordt verminderd.

Begeleiderspas

De begeleiderpas kun je online aanvragen. Op de begeleiderspas kunnen maximaal 5 coaches worden vermeld. Deze begeleiderspas kun je vanaf 16,5 jaar aanvragen bij de RDW. Tot je 18e heb je deze nodig en moet je altijd bij je hebben tijdens het rijden. In de auto moet een coach naast je zitten, die op de begeleiderspas staat vermeld. Een begeleiderspas aanvragen kost je zo’n €25,-. Wil je later toch nog iemand anders toevoegen als coach? Dan moet je een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Dat kan via RDW

Dit artikel over 2toDrive is te vinden op ikwilvanmijnautoaf.nl en mag gedeeld worden op facebook, instagram, youtube, pinterest en linkedIn.

Lees meer over 2toDrive

FAQs:

Wat is 2toDrive en hoe kan ik het aanvragen?

2toDrive is een programma in Nederland waarbij jongeren vanaf 17 jaar onder begeleiding van een coach mogen rijden. Om 2toDrive aan te vragen, moet je een begeleiderspas aanvragen bij de RDW en een begeleider kiezen die aan de eisen voldoet.

Wat zijn de regels voor 2toDrive?

De regels voor 2toDrive zijn dat je vanaf 17 jaar met een begeleider mag rijden, je moet altijd een geldig rijbewijs bij je hebben, je mag alleen rijden in Nederland en je moet je altijd houden aan de verkeersregels.

Wie kan mijn begeleider zijn bij 2toDrive?

Een begeleider bij 2toDrive moet minimaal 27 jaar oud zijn, minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor het betreffende voertuig en mag in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad.

Kan ik met mijn 2toDrive rijbewijs ook buiten Nederland rijden?

Nee, met een 2toDrive rijbewijs mag je alleen in Nederland rijden. Als je naar het buitenland wilt rijden, moet je wachten tot je het volledige rijbewijs hebt behaald.

Feiten

 1. De begeleiderspas is vereist voor 17-jarigen die hun rijbewijs willen aanvragen na het
  behalen van hun rijexamen.
 2. De begeleiderspas bevat de namen van gekozen coaches die de bestuurder zullen begeleiden
  tot hun 18e verjaardag.
 3. De begeleiderspas kan worden aangevraagd vanaf de leeftijd van 16,5 jaar.
 4. De coach moet zich eerst registreren voordat de begeleiderspas kan worden aangevraagd.
 5. De coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands of Europees Unie (EU)
  of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) rijbewijs.
 6. Het rijbewijs van de coach mag niet verlopen zijn.
 7. De coach moet in het bezit zijn van DigiD.
 8. De coach moet 27 jaar of ouder zijn, of als ze een WRM-pas hebben, moeten ze 23 jaar of
  ouder zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 9. De coach moet geregistreerd zijn in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP).
 10. De coach mag geen strafrechtelijke veroordelingen hebben voor verkeersovertredingen of
  deelgenomen hebben aan alcohol-, drug- of gedragscursussen.

GRATIS PROEFLES

Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles

RIJCOACH.COM

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.