Automaat rijbewijs

Automaat rijbewijs

Leestijd: 4 minuten

Een automaat rijbewijs is een rijbewijs waarin staat aangegeven dat je alleen in een auto met een automatische versnellingsbak mag rijden. Dit type rijbewijs verschilt van een ‘regulier autorijbewijs’, bekend als rijbewijs B, waarin je zowel met een handgeschakelde als een automatische versnellingsbak mag rijden. Je kunt een automaat rijbewijs herkennen door de code 78 die op het rijbewijs staat weergegeven.

Automaat rijbewijs halen?

Om een automaat rijbewijs te halen, moet je dezelfde procedures volgen als voor het reguliere autorijbewijs. Dit betekent dat je een theorie-examen moet afleggen, gevolgd door praktijklessen en -examens bij een erkende rijschool.

Rijlessen in een automaat 

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor rijlessen in een automaat. Deze vorm van rijles is ideaal voor mensen die moeite hebben met schakelen. Rijden in een automaat is namelijk een stuk eenvoudiger en minder stressvol omdat de auto zelf schakelt naar de juiste versnelling zodat jij meer tijd hebt om je te concentreren op andere aspecten van het autorijden, zoals het kijken en het nemen van beslissingen. 

De voordelen van een automaat rijbewijs

Een automaat rijbewijs is wellicht iets voor jou als je moeite hebt met rijden of wanneer je angstig bent in het verkeer. Lees hier meer over de voordelen van een automaat rijbewijs:

 • Met een automaat rijbewijs heb je minder stress tijdens het rijden en kun je je beter concentreren op de weg, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en betere beslissingen in het verkeer.
 • Een automaat rijbewijs is gemakkelijker voor mensen met fysieke beperkingen, angst voor schakelen of moeite met het leren van autorijden.
 • Het hebben van een automaat rijbewijs beperkt je echter in de keuze van voertuigen en biedt minder flexibiliteit in bepaalde situaties, zoals bij het trekken van zware aanhangers of huren van auto’s in het buitenland.
 • Het halen van een automaat rijbewijs is mogelijk in verschillende voertuigcategorieën en resulteert in een specifiek rijbewijs voor die categorie. Het kiezen voor een automaat of schakelrijbewijs is uiteindelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en situatie.

De nadelen van een automaat rijbewijs

 • Aan de andere kant kan een nadeel van het automaat rijbewijs zijn dat je niet in een handgeschakelde auto mag rijden, wat de keuze in voertuigen kan beperken als je later een auto wilt kopen of huren.

Automaat rijbewijs kosten

De kosten voor een automaat rijbewijs verschillen niet wezenlijk van de kosten voor het behalen van een ‘gewoon’ autorijbewijs B. Deze kosten bestaan uit verschillende onderdelen:

 • Theorie-examen: € 48,00
 • Automaat Rijlessen: € 65 per uur
 • CBR Tussentijdse Toets: € 298,00 
 • CBR Rijexamen: € 298,00
 • Gezondheidsverklaring: € 44,50
 • Aanvragen rijbewijs: € 52,00

Rijschool Rijcoach biedt voordelige lespakketten aan voor het behalen van jouw automaat rijbewijs. Zo kosten een lespakket van 30 uur, inclusief praktijkexamen en tussentijdse toets slechts € 2.604,-. 

Wil je je automaat rijbewijs halen? Boek dan een proefles bij Rijschool RIJCOACH in Heemstede.

FAQ

Wat is een automaat rijbewijs?

Een automaat rijbewijs is een rijbewijs waarmee je alleen mag rijden in voertuigen met automatische transmissie. Met dit rijbewijs mag je dus niet rijden in auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak.

Kan ik met een automaat rijbewijs ook handgeschakelde auto’s rijden?

Nee, met een automaat rijbewijs mag je alleen rijden in voertuigen met automatische transmissie. Als je ook in handgeschakelde auto’s wilt kunnen rijden, moet je het reguliere autorijbewijs halen.

Is er verschil in moeilijkheidsgraad tussen het halen van een regulier autorijbewijs en een “automaten” rijbewijs?

Nee, de procedures voor het halen van beide rijbewijzen zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij het “automaten” rijbewijs alleen mag rijden in voertuigen met automatische transmissie, terwijl je bij het reguliere autorijbewijs ook handgeschakelde auto’s mag besturen.

Opfriscursus automaat

Als je al een tijdje niet meer hebt gereden of als je nog niet helemaal zeker bent van je rijvaardigheid, kan het volgen van een opfriscursus voor automaat rijden een goed idee zijn.

GRATIS PROEFLES

Klaar om aan jouw rij-skills te werken? Neem vandaag nog contact op voor je gratis proefles

RIJCOACH.COM

Instructie en coaching op hoog niveau en aangepast aan jouw leerstijl.